Punca & Gejala
Pedih ulu hati biasanya berlaku selepas makan, hampir waktu tidur, atau malam.
Pedih ulu hati boleh menyebabkan gejala:
- Rasa pedih di dalam dada atau tekak selepas makan.
- Rasa cecair masam panas atau masin di belakang tekak, diikuti kesukaran menelan.
- Tekanan di belakang tulang dada.
- Perut kembung.
- Rasa ingin sendawa.
- Rasa tidak sihat.
Dalam kebanyakan kes, pedih ulu hati ialah tindak balas semula jadi terhadap asid perut. Bagaimanapun, kami faham betapa mengganggunya gejala ini. Sebab itulah kami telah mengenal pasti makanan-makanan yang lebih baik dielakkan.
Makanan yang boleh menyebabkan pedih ulu hati:
- Makanan goreng dan berminyak.
- Makan terlalu banyak.
- Makan terlalu cepat.
- Daging berlemak dan produk tenusu.
- Alkohol, minuman berkafein, dan makanan pedas, yang boleh juga menyebabkan injap sfinkter terbuka.
Tekanan dan berat badan berlebihan juga merupakan factor, jadi amalan pemakanan dan senaman yang kerap boleh membantu. Bagaimanapun, anda tidak perlu menghentikan kehidupan anda kerana pedih ulu hati—kami di sini untuk membantu.
Soalan-soalan Lazim
Rawatan
Untuk menghentikan asid daripada naik dan mengganggu, Gaviscon menggunakan natrium alginat, rumusan likat yang membentuk lapisan perlindungan di dalam perut. Gaviscon juga mengandungi antasid.
Dengan menggabungkan kedua-duanya, anda boleh menikmati kelegaan yang menyamankan, yang membantu anda meneruskan kehidupan sehari-hari.
Dos: Ambil 10–20ml (Gaviscon Double Action) selepas makan dan sebelum tidur. Anggap satu sudu teh bersamaan 5ml.
Semua maklumat yang diberikan di sini tidak dimaksudkan sebagai diagnoses atau preskripsi. Jika gejala menjadi teruk atau berpanjangan, sila rujuk doktor atau ahli farmasi. Sentiasa baca label yang tertera.
Ke Produk
1. Hanya berkenaan dengan Gaviscon Original (Sachet) dan Gaviscon Double Action (Bottle & Sachet)
2. Hanya berkenaan dengan Gaviscon Original (Bottle & Sachet), Gaviscon Double Action (Bottle & Sachet) dan Gaviscon Advance